Ugens ord vol. 4

Ugens ord vol. 5

imageUgens… månedens… what ever….

Ordet er:

Deleligt

Ikke dejligt. Ikke delight. Ikke belejligt og ikke delelejlighed…

Men tænk hvis der belejligt fandtes en dejlig delelig delelejlighed? Oh delight!!!

Ud af ovenstående, tossede sætning, kan jeg udlede, at jeg – som mange andre øvede (Og det er man vel ofte som 34årig) læsere- læser ordene i helheder. Genkender ordbilledet. Man staver sig altså ikke igennem ordet længere. Det er dét, der gør en evt. oplæsning flydende; man har allerede genkendt det (de) næste ord i sætningen. Hjernen læser fremad. Det er vist ret normalt. Og derfor kunne sætningen, ved en meget hurtig skimning komme til at lyde:

“Men tænk hvis der dejligt fandtes en dejlig, dejlig dejlighed? Oh dejligt!!!”

Ja, ok måske er et par af dem lidt søgte… men alligeveller!!!

Nå. Sidespor.

Jeg blev mindet om ordet – som jeg åbenbart ellers aldrig bruger – da jeg for nogen tid siden stod ved en hæveautomat. (noget jeg tilsyneladende heller aldrig bruger..)

Her figurerer forskellige beløb som valgmuligheder for hvor meget man ønsker at hæve… 100,- 200,- 500,- 1000,- osv.

Jeg ville gerne hæve 300 bobs og måtte derfor trykke på knappen: “vælg andet beløb”, da 300,- ikke fremgik som mulighed.

Automaten viser nu en besked om, at beløbet skal være deleligt med 100. Og det kan enhver tåbenakke jo forstå hvad betyder. Jeg smiler ved mig selv mens jeg taster 3-0-0 og “godkend”.
For jeg kommer i tanke om, at jeg, som ganske ung, hængende i hæveautomaten, med mit VISA Electron, i Ringkøbings brostensbelagte gader, sgutte lige kunne hitte ud af hvad dét der delight det betød…

Delight med 100? Jaja hæveautomat, delight med dig do… Jeg skal bare have noget Cool Cash, så jeg kan købe en øl på Jimbalaya og danse vildt til “Think” med Aretha Franklin. 
SÅ kan man nemlig tale om delight!!!

Jeg fik mine monetos. Min(e) øl og min svingom med vennerne.
Og forleden fik jeg mine 300 kroner. Ingen øl dog. De 300,- var til noget så ophidsende som ældstebarnets klassekasse. Til klassen. Til deling!
Dejligt!

1

  • Solveig

    Og hvem mon du dansede sammen med storsyngende “Think”?? Uh det var tider dengang

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ugens ord vol. 4